20.11.2012 УКРАЇНСЬКІ НОВИНИ Екс-заступник голови правління НБУ Яременко вказує на викликану відсутністю реформ залежність України від кредитів МВФ

Екс-заступник голови правління Національного банку Сергій Яременко вказує на викликану відсутністю економічних реформ залежність України від кредитів Міжнародного валютного фонду.

Про це він повідомив на прес-конференції в прес-центрі Українських Новин.

'Давайте поставимо собі питання: а чому в держави, що виконує умови одержання або ж stand by, чи то МВФ, завжди виникає необхідність в одержанні чергового траншу. Створюються ті умови, які не усувають причини того, що відбувається', - сказав він.

Яременко також зазначив, що найчастіше існує нерозуміння умов, які ставить МВФ перед Україною.

'Ми зовсім не піклуємося про те, на яких умовах брати кредит. Але ці умови не у вигляді тих пунктів, до яких нас підштовхують: підняття зарплати, приватизація і т.д., а закладені в структурі меморандумів із МВФ, а саме монетарна політика й роль держави', - зазначив Яременко.

Крім того, він вважає, що уряд протягом останніх років зосереджує свою увагу на бюджеті, що, на його думку, є вторинним.

'У цій ситуації вдалося звести роль уряду до 'розпилу' бюджету, тому направляюча ідеологія уряду звелася до того рівня, який ми сьогодні маємо', - заявив екс-заступник голови правління НБУ.

Зокрема, він зазначив, що роль уряду звелася не до визначення стратегії й основних напрямів, які Україна могла б зайняти у світовій економіці, а до питань про незначне підвищення пенсій.

Як повідомляло агентство, МВФ вирішив відновити співробітництво з Україною в рамках нової програми stand by у липні 2010 року (на загальну суму 10 млрд СПЗ або близько 15 млрд доларів), після чого країна одержала 2 транші кредиту на загальну суму близько 3,4 млрд доларів.

Однак навесні 2011 року реалізація програми була припинена через розбіжності України й фонду з низки питань; з тих пір МВФ більше не виділяв кредитних коштів.

Нинішня програма stand by розрахована на період до кінця 2012 року, однак Україна вважає за доцільне її продовження.

У листопаді Україна завершила розрахунки з Міжнародним валютним фондом за зобов'язаннями 2012 року.

Шановні передплатники, аудіозапис цієї прес-конференції ви можете замовити, звернувшись у службу прес-центру Українських Новин за тел.: 494-31-65 або на e-mail: centre@ukranews.com.

Аналітичні матеріали по темі