20.11.2012 kmu.gov.ua Уряд звільняє від ПДВ енергозберігаюче обладнання, яке не виробляється в Україні

Уряд вніс зміни до переліку товарів, які звільняються від ПДВ. Відповідну постанову «Про внесення змін до переліку енергозберігаючих  матеріалів, обладнання, устаткування та комплектуючих, що звільняються від ввізного мита та операції з увезення яких на митну територію України звільняються від обкладення податком на додану вартість» Кабінет Міністрів прийняв 19 листопада 2012 року.

Це сприятиме стимулюванню здійснення заходів з енергозбереження на підприємствах вугільної галузі, впровадження енергозберігаючих технологій, модернізації та технічному переоснащенню вітчизняних вугледобувних підприємств. Що в свою чергу, створить умови для прискорення переходу вітчизняних підприємств до використання світових стандартів у галузі енергозбереження та ефективного використання енергетичних ресурсів для підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції на внутрішньому та світовому ринках.

Документом доповнюється відповідний перелік, затверджений постановою КМУ від 14 травня 2008 року №444, додатковими товарними позиціями. Зміни стосуються товарів, аналоги яких не виробляються в Україні та щодо яких можуть бути надані встановлені законодавством преференції. Для останніх обов’язковим є висновок державної експертизи з енергозбереження про відповідність проекту, за яким ввозяться товари, вимогам нормативно-правових актів і нормативно-технічних документів у сфері енергозбереження.

Очікується, що це рішення Уряду сприятиме отриманню позитивних ефектів у економічній, інвестиційно-інноваційній, енергетичній та соціальній сферах. Зокрема, сприятиме підвищенню не лише енергоефективності вугледобувних підприємств, а й збільшенню обсягів видобутку вугілля.

 

Аналітичні матеріали по темі