21.11.2012 FINANCE.UA Без співпраці з МВФ в Україні можливий навіть дефолт - експерт

Уряду вдасться втримати курс гривні та уникнути дефолту країни тільки в разі співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Таку думку висловив заслужений економіст, колишній міністр економіки, незалежний фінансовий експерт Віктор Суслов в ефірі Першого ділового каналу.

“Я вже давно кажу, що співпраця з МВФ для України – основний пріоритет, щоб підтримати і стабільний курс гривні, і платіжний баланс, і уникнути дефолту”, – сказав він.

Аргументуючи свою позицію, експерт зазначив:

“Кругом повідомлення, що тільки в жовтні населення викупило валюти більше на 2 мільярди доларів, ніж продало. Це означає, що валютні резерви ще на 2 мільярди скоротилися. За цей період Міжнародному валютному фонду Національний банк виплатив більше 1 мільярда доларів. Це означає, що валютні резерви ще скоротилися”.

Крім того, за його словами, значно погіршився платіжний баланс України.

“Якщо взяти останні дані, опубліковані Національним банком щодо платіжного балансу, то, наприклад, баланс товарів за 9 місяців досяг “мінус” 14 мільярдів 114 мільйонів доларів. Для порівняння, рік тому за три квартали було “мінус” 4 мільярди 580 мільйонів… Ми купуємо дуже багато імпорту та оплачуємо його за рахунок зовнішніх позик”, – підкреслив Суслов.

Аналітичні матеріали по темі