21.11.2012 kmu.gov.ua На закупівлю медичного обладнання використано майже 1,5 млрд. грн. субвенцій з держбюджету

Забезпечення закладів охорони здоров’я України медичним обладнанням та автотранспортом здійснюється Міністерством охорони здоров’я в межах коштів, що виділяються з Держбюджету України на централізоване придбання медичного обладнання відповідно до державних програм з охорони здоров'я.  На цьому 21 листопада у ході брифінгу наголосив заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов.

У країні активно закуповується новітнє медичне обладнання, зокрема, для комп’ютерної томографії, ультразвукової діагностики, мамографії, рентгенології, хірургії, працюють програми впровадження новітніх технологій (телемедицини), обладнання машин швидкої допомоги системами супутникової GPS-навігації.

Крім того, відбувається оновлення парку карет «швидкої». «Цього року пілотні регіони України (Вінницька, Дніпропетровська, Донецька  області та м. Київ) одержали 286 машин: 70 реанімобілів типу С та 216 автомобілів швидкої допомоги типу В», - сказав Олександр Толстанов.

На 21 листопада, за інформацією територіальних органів охорони здоров`я, на проведення процедури закупівель медичного обладнання та розхідних матеріалів за кошти субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам у 2012 році використано 1 442 476,1 тис. гривень.

Загалом же обсяг субвенцій, передбачений держбюджетом місцевим бюджетам у 2012 році складає 1 864 115,1 тис. гривень. Кошти передбачено, зокрема, на:

-  придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я та лікарських засобів для інгаляційної анестезії – 200 млн. грн.;

-  будівництво центру позитронно-емісійної томографії – комп’ютерної томографії, капітальний ремонт та реконструкцію лікарняних споруд та закупівлю високовартісного медичного обладнання для Донецького обласного клінічного територіального медичного об’єднання – 96 млн. грн.;

- придбання медичного автотранспорту, техніки, інвентарю та медичного обладнання для центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги пілотних регіонів – 327 млн. грн.;

- придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення бригад швидкої медичної допомоги (оснащення сумок) – 323,1 млн. грн.;

- придбання для закладів охорони здоров’я медичного обладнання (мамографічногого, рентгенологічного та апаратів ультразвукової діагностики) вітчизняного виробництва - 190,5 млн. грн.;

- забезпечення функціонування Київської міської клінічної лікарні «Київський міський центр серця» – 39 млн. грн.;

-  придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення для обласної клінічної лікарні – Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в м. Харків – 1,9 млн. грн.

МОЗ розроблено графік введення в експлуатацію високотехнічного медобладнання, який постійно контролюється, а також регулярно надаються  консультації регіонам з даного питання. Міністерство закликає владу в областях коштом місцевих бюджетів сприяти пришвидшенню ремонту та організації спецприміщень для функціонування обладнання.

Якщо порівнювати з попередніми роками, у 2008-2011 роках МОЗ централізовано за державними програмами з охорони здоров'я закуплено медичне обладнання на загальну суму 824,8 млн. грн. Зокрема, минулого року МОЗ за державними програмами з охорони здоров'я закуплено медичного обладнання на загальну суму 252,4 млн. грн.

Водночас було зазначено, що відповідно до проведеного аналізу, для повного забезпечення закладів охорони здоров’я України медичним обладнанням та автотранспортом, необхідно виділити протягом 2013-2015 років понад 21млрд. гривень.

 

Аналітичні матеріали по темі