22.11.2012 FINANCE.UA Уникнути сплати 15% податку на обмін готівкової валюти можна абсолютно легально - НБУ

У Нацбанку стверджують, що пересічні українці не постраждають від «валютного» податку. Уникнути сплати 15% податку на обмін готівкової валюти можна абсолютно легально, поклавши кошти в банк на депозит. Крім того, заспокоїли в Нацбанку, від податку звільнять валюту від переказів з-за кордону.

Про це розповів заступник голови правління НБУ Валерій Прохоренко під час засідання «Фінансового прес-клубу», проведеного за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

Зокрема, пояснив представник НБУ, для уникнення оподаткування громадянам достатньо буде на 30 днів покласти на депозит валютні заощадження, які знаходяться, скажімо, у них вдома, а після закінчення терміну дії договору з банком продати валюту фінустанові.

Крім того, як передбачається, від сплати «пенсійного» збору також будуть звільнені операції з продажу валюти в еквіваленті до 150 тис. грн, яка надійшла як переказ з-за кордону.

«За своєю суттю, змістом, законопроект (про введення 15%-вого збору з продажу готівкової валюти – ред.) ні в якому разі не обмежує право громадян зберігати свої заощадження в іноземній валюті. Навпаки, метою є забезпечити заощадження громадян в іноземній валюті. І, як наслідок, відновити довіру до банківської системи і в цілому до національної валюти», – підкреслив заступник голови НБУ Прохоренко.

Нагадаємо, що 20 листопада профільний Комітет Верховної Ради відкликав законопроект №11433, що пропонує встановити 15%-вий збір до Пенсійного фонду з операцій продажу готівкової валюти фізособами. Відкликання було здійснено для доопрацювання документа та узгодження позицій Кабінету міністрів, Нацбанку та громадськості.

Аналітичні матеріали по темі