23.11.2012 FINANCE.UA 25% українців взагалі декларувати нічого, бо вони за межею бідності

25% людей в Україні взагалі декларувати нічого, бо рівень їхніх доходів нижчий за прожитковий мінімум, і ці люди фактично перебувають за межею бідності.

Про це заявив економіст Павло Розенко, говорячи про ідею Податкової про введення загального декларування доходів для всіх громадян.

Такі ініціативи Податкової економіст назвав «імітацією бурхливої діяльності».

«Їм треба обґрунтовувати доцільність існування такого величезного апарату Державної податкової адміністрації, який замість того, щоб бути сервісною службою, тероризує суспільство, тероризує бізнес і займається просто нікому не потрібною «паперотворчістю», – сказав Розенко.

Він зазначив також, що сьогодні, навіть за твердженням самого уряду, приблизно 40% української економіки в тіні. «Якщо переводити це в гроші, то можна говорити про те, що щорічно в Україні сплачується в тіньовому обсязі приблизно 150 млрд грн заробітної плати. Але через декларування доходів це ж не буде відстежуватися, тому що люди будуть декларувати тільки офіційні доходи, які вони заробили за офіційним місцем роботи. І очевидно, що жодної зарплати в конвертах, жодних інших доходів ніхто декларувати не буде», – переконаний експерт.

На його думку, все завзяття Податкова мала б спрямовувати в інше русло.

«Щоб держава отримувала додаткові доходи, треба, насамперед, щоб Податкова припинила терор проти підприємців і дала можливість людям спокійно працювати і спокійно розвиватися», – сказав Розенко.

Аналітичні матеріали по темі