24.11.2012 kmu.gov.ua Бюджетні кошти під пильним наглядом спецпідрозділів БОЗ

Управлінням по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України в Дніпропетровській області знешкоджено злочинне угруповання, учасники якого клали у свої кишені кошти місцевого бюджету, виділені на підтримку малозабезпечених верств населення.

Держава постійно піклується про громадянин України, а особливо про тих, хто опинився за певних обставин у складній життєвій ситуації. З метою підтримки людей, що перебувають в нужді, або бідності запроваджуються соціальні програми.

Однак інколи при владі опиняються непорядні посадовці, які користуючись нагодою забирають кошти тих, кому вони дійсно потрібні. Саме таких місцевих чиновників викрили убозівці Дніпропетровщини.

Начальник управління міськради, до обов’язків якого входила безпосередня організація роботи у галузі соціального захисту населення, розробив надзвичайно ефективну схему збагачення, спрямовуючі бюджетні кошти до своєї кишені. До цієї справи він також залучив свого першого заступника, головного бухгалтера та касира.

Спільники оцінили прозорість діючих соціальних програм та обрали ту, за якою краще здійснювати свій задум − надання адресної матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам, які опинилися у скрутному становищі.

Учасники злочинного формування проявили неабиякий професіоналізм та кмітливість. Головне, що їх відрізняє від інших ОЗГ – це узгодженість у діях. Так би мовити, вони виконують свої обов’язки, тільки зі злочинним забарвленням. Один підбирає кандидатів на отримання допомоги, готує фіктивні документи, інший списує кошти, а організатор підписує документи та забезпечує їх розгляд на виконкомі і, на останок, розподіляє очікувану наживу.

До речі, апетит у членів групи бюджетників був чималим. Вони привласнювали близько 30% коштів, виділених знедоленим особам. Враховуючи, що цей «підряд» пропрацював більше двох років, то збитки від їх діяльності склали понад 2 млн. грн.

Діяння учасників злочинної групи кваліфікують за ч. 1 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

У підтвердження злочинної діяльності у корумпованих посадовців вилучено чималі кошти у різних валютах, документи підставних осіб та записи «чорної каси», що дозволить довести їх вину у суді.

Перспективою для них може бути позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Аналітичні матеріали по темі