27.11.2012 rbc.ua Законопроект про введення утилізаційного збору відповідає нормам СОТ, - Порошенко Розроблений Кабінетом міністрів України законопроект про введення утилізаційного збору на імпортні та вітчизняні автомобілі повністю відповідає нормам Світової організації торгівлі (СОТ). Про це в коментарі виданню 'Комерсант-Україна' заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко.

'Згідно з ним (законопроектом), утилізаційний збір платитимуть усі виробники без винятку, а тому ніякої дискримінації в ньому немає', - пояснив міністр. При цьому Порошенко не став коментувати відповідність нормам СОТ законопроекту, ухваленого парламентом у першому читанні, зазначивши лише, що в разі його прийняття в цілому Кабмін 'визначить свою позицію щодо нього для подачі Президентові'.

Читайте також: ЄС незадоволений 'протекціоністськими заходами' в РФ, в тому числі, і утилізаційних збором

Однак учора представник Євросоюзу, виступаючи на зустрічі учасників Ради з торгівлі товарами СОТ, підняв питання введення утилізаційного збору України. За його словами, Україна буде змушена скасовувати норму, оскільки вона несумісна з правилами СОТ.

Представник ЄС відзначив наростання 'хвилі протекціоністських заходів', які суперечать правилам міжнародної торгівлі зокрема в Російській Федерації. Представник ЄС зробив акцент на те, що Росія використовує різні заходи для обмеження імпорту живих тварин і автомобілів. Для останніх, зокрема, введено утилізаційний збір. Крім ЄС невдоволення встановленням утилізаційного збору висловили представники Японії і США.

Нещодавно прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна і РФ досягли взаєморозуміння з питань, пов'язаних з утилізаційним збором. Азаров неодноразово висловлював надію на те, що Україна і РФ домовляться про незастосування утилізаційного збору.Нагадаємо, з 1 вересня 2012 року в РФ набув чинності закон про 30% утилізаційний збір на окремі види колісних транспортних засобів, згідно з яким за кожний транспортний засіб, що ввозиться в РФ або вироблене в РФ, сплачується утилізаційний збір з метою забезпечення екологічної безпеки. Платниками збору визнаються особи, які здійснюють ввезення автомобілів в РФ, а також особи, які виробляють автомобілі на території самої Росії.

Читайте також: ЄС може заморозити підписання договору про асоціацію з Україною у зв'язку з введенням утилізаційного збору, - джерела

На думку експертів, введення Росією з 1 вересня утилізаційного збору на автомобілі призведе до подорожчання українських автомобілів в РФ на 10-12%. Український прем'єр Микола Азаров заявив, що вартість російських легкових автомобілів на українському ринку зросте в середньому на 1 тис. дол За оцінкою глави Кабміну, з введенням РФ утилізаційного збору українські легкові автомобілі на російському ринку подорожчають на 600-1000 дол, а вантажні автомобілі - на суму до 20 тис. дол.

Читайте також: Українські автовиробники можуть скоротити продажі в Росії після введення утилізаційного збору

У свою чергу, Кабмін своєю постановою № 843 від 3 вересня ввів утилізаційний збір на російські автомобілі і автобуси. Таким чином, юридичні та фізичні особи, які імпортують для вільного обігу транспортні засоби та кузови для них походженням з Російської Федерації, зобов'язані самостійно забезпечити подальшу заготівлю та утилізацію відходів або укласти відповідний договір з відповідними підприємствами з урахуванням затверджених урядом граничних цін.

Аналітичні матеріали по темі