28.11.2012 FINANCE.UA Чим небезпечний самообман у макропрогнозі?

Погані сигнали із зовнішніх ринків, наші внутрішні – стагнація і рецесія економіки, та ще різні групи впливу підштовхують український уряд, що знаходиться після виборів нібито в підвішеному стані, до якихось новацій. Зрозуміло, що в цій ситуації від міністрів не доводиться очікувати сміливих та рішучих рішень. Схоже, якісь варіанти десь там, нагорі, обговорюються. Правда, сухий залишок від їх заходів далеко не кращої якості. (Для обґрунтування цієї думки всі експерти, як правило, посилаються на законопроект про 15-відсотковий податок при продажу валюти фізичними особами.) Так і хочеться сказати уряду: «не тупотіть», як слони… в посудній лавці.

Громадянам країни варто уважніше вслухатися в те, що говорять у ці дні люди з уряду. Якщо критикують пресу за надмірне захоплення розповідями і прогнозами про несприятливу ситуацію в економіці, як це зробив нещодавно на своїй сторінці в Інтернеті прем’єр-міністр Микола Азаров, то, швидше за все, радіти нам не варто: схоже, наш зазвичай витриманий прем’єр нервує – шукає крайніх, і на це у нього напевно є причини…

Сам прем’єр від самокритики, природно, утримується, і тому вже перестав пропагувати досягнення цього року, а робить наголос на майбутніх успіхах. «Ми розраховуємо, – сказав він у п’ятницю, – що все-таки будемо мати зростання порядку, як ми вважаємо, близько 3% (зростання ВВП)». «При оптимістичних ситуаціях, можливо, більше, – продовжував Азаров. – У випадку, якщо кон’юнктура світових ринків не зміниться на краще, а буде такою, як зараз, то буде менше трохи – може 2,4-2,5%».

Цікаво, що одним із джерел свого оптимізму Азаров називає з’їзд Компартії Китаю, який взяв курс на прискорення темпів економічного розвитку. Тому, на його думку і згідно з планами уряду, «наступний рік буде більш перспективним». «Інфляцію ми плануємо досить помірну. Але дефляцію, яка була в цьому році, не допустимо однозначно», – присягається прем’єр. І розповідає, що уряд буде активно кредитувати економіку, великі інвестиційні проекти, що призведе до того, що інфляція «додасть у зростанні». Українцям, заспокоює Азаров, не потрібно боятися інфляції, оскільки ціни будуть зростати, здебільшого, на промислові товари…

Генеральний директор компанії «Смарт Енерджі» Олексій Тимофєєв має свою і теж досить оптимістичну «проекцію майбутнього». Хоча 2013 рік, на його думку, буде дуже складним, він вважає, що «загальна оцінка та імідж України як країни, небезпечної для інвестицій, з якої в разі чого всі біжать, безумовно, нонсенс, сформований зовнішніми коментаторами». Топ-менеджер сподівається, що в майбутньому році таке ставлення до нашої країни вже не буде актуальним і, звертаючись, швидше за все, до зовнішніх інвесторів, запевняє, що в Україні можна ефективно працювати, що у нас є цікаві ринки і ніші. До них він, в першу чергу, відносить енергетику, що вимагає ефективних масштабних інвестицій. І при цьому виглядає переконливіше від прем’єра, що сильно прорахувався з іноземними інвестиціями в цьому році.

Тим часом експерт «Фонду суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко в розмові з «Днем» висловив нерадісний прогноз. «Що відбувається в наступному році? – Ніби питає він і відповідає: – Українець перестає бути покупцем, тому що заощаджень немає. Торгівля зупиняється. Зростають борги за комунальними платежами, де заборгованість вже і зараз перевищує 10 мільярдів гривень. Вона буде і далі зростати, тому що люди в період гострої кризи, в першу чергу, витрачають гроші на їжу. Українці і без того витрачають на неї більше половини своїх доходів. Такого немає в жодній розвиненій країні. Навіть у Росії, Білорусі і Молдові. Зупиняються комунальні платежі – починаються проблеми в інших галузях. Тому що, витягши гроші з внутрішнього ринку, на них нічого практично не побудували. Обіцяли нові робочі місця – нічого. Так, курс гривні тримаємо, але гроші проїдаються. Чим курс вищий, тим гірше експортерам. Причому не тільки Ахметов з Пінчуком на цьому гроші втрачають. У цих умовах вони змушені переносити виробництво за кордон і закривати підприємства в Україні. А що буде з робочими місцями в нашій країні?»

Ще більш темними барвами описує економічну ситуацію в країні опозиція. Так, народний депутат («Батьківщина») Андрій Павловський упевнений, що з діючим урядом шанс української економіки в наступному році тільки один – криза. Пародіюючи прем’єра, депутат наводить вислів з соціальних мереж «стабільність подолана, руїна досягнута». Якихось позитивних змін у наступному році він не бачить і не пророкує ще й тому, що на 2013 рік припадає пік виплати Україною зовнішньої заборгованості, а відносини з Російською Федерацією щодо газу, з Міжнародним валютним фондом не врегульовані. Посилаючись на представника Президента у Верховній Раді Ігоря Мірошниченка, Павловський говорить, що до кінця наступного року курс національної валюти опуститься до рівня 1 дол/12. «До цього нам слід готуватися, – резюмує народний депутат, – буде падіння гривні, буде рецесія, буде напруга в соціальній сфері». Він, втім, сподівається, що вже з наступного року Азаров не буде стояти на чолі уряду.

І все ж досвідчені експерти екс-заступник голови Нацбанку Сергій Яременко та колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський солідарні з урядом в тому, що країні потрібна нова економічна політика. Правда, їх підходи до неї відрізняються від тих, які зовсім недавно були продемонстровані Кабміном і Нацбанком. Та й самі ці експерти дивляться на перспективи України з різних позицій. Яременко, як мовиться, на чому світ стоїть розносить МВФ і його політику плаваючого валютного курсу. Уманський закликає владу займатися не політиканством, а економічною і фінансовою політикою. Він зазначає, що свій прогноз про те, що Україна завершить 2012 р. із 1% зростання ВВП, робив ще в листопаді минулого року, оскільки вже тоді було ясно, що основні торговельні партнери нашої країни увійдуть у рецесію. Останні дії уряду і Нацбанку він називає хаотичними і панічними, орієнтованими здебільшого на посилення тиску на бізнес. Уряд, на думку Уманського, домагаючись стабільності курсу гривні і дефляції, свідомо охолоджував економіку. Якщо він знову піде на самообман і обман суспільства в показниках бюджету і в макропоказниках, то країна знову отримає ті ж проблеми, що і сьогодні. Єдиний вихід для країни, вважає Уманський, це розвиток бізнесу і створення для нього максимально можливої ресурсної та фінансової бази. Якщо це буде зроблено, якщо бізнесу будуть забезпечені довгострокові кредити, то в 2013 році, на думку експерта, ми зможемо мати реальне зростання 1,5-2%.

Аналітичні матеріали по темі