29.11.2012 rbc.ua Податок на продаж валюти: НБУ заявляє, що законопроект про збір у 15% скоро внесуть до ВР без принципових змін Законопроект про 15% податок на продаж валюти найближчим часом буде внесений до Верховної Ради (ВР) України, при цьому принципових змін не буде. Про це в ході прямої лінії в 'Комсомольській правді' заявив голова комітету НБУ з протидії недобросовісним валютних операцій Юрій Горшков, передає кореспондент РБК-Україна.

'Я дуже сподіваюся, що найближчим часом проект закону про 15% податок на обмін валюти буде повернуто до Верховної Ради', - заявив він.

Він повідомив, що 'у підготовці проекту закону беруть участь НБУ, і не тільки. Це плід спільної праці. В даному відрізку часу збіглося те, що у всіх відомств наболіло. Люди зібралися і зрозуміли, що треба щось змінювати, напівзаходами. Він буде обов'язково винесений на розгляд у парламент. І я сподіваюся, що він буде ухвалений'.

Читайте також: ПФУ отримуватиме 5-8 млрд грн у рік після ухвалення закону про 15-процентний податок на обмін валюти

Він також повідомив, що 'принципових змін в проекті закону не буде. Будуть чисто технічні зміни. Основний стрижень залишиться'.

Нагадаємо, що минулого тижня Верховна Рада, спираючись на рішення профільного комітету, відклала розгляд закону про введення 15% податку на продаж валюти на невизначений термін. Не сподобався проект закону і фахівцям головного науково-експертного управління Верховної Ради. У своїх висновках вони відзначили, що документ слід доопрацювати. Зокрема, експерти вказували, що 'в супровідних до проекту документах немає ніяких розрахунків і обгрунтувань щодо доцільності ... справляння збору до Пенсійного фонду України саме в розмірі 15 відсотків від суми операції'. Фахівці назвали такий розмір збору надмірним.

Різко проти ухвалення цього закону виступила опозиція. Не схвалили ініціативу нардепа Хомутинника і міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко і віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко. За словами Тігіпка, введення 15%-го податку на продаж іноземної валюти посилить тіньовий ринок в країні. Такої ж думки дотримується Петро Порошенко. За його словами податок на продаж валюти призведе до тінізації та зниження конкурентоспроможності економіки України.

Читайте також: Збір з продажу валюти захистить інтереси людей, - глава НБУ

У підсумку, депутати під керівництвом Володимира Литвина переклали відповідальність за прийняття рішення про податок на продаж валюти на плечі наступного складу парламенту. 'Прийдуть на наше місце більш розумні депутати, хай вони і ухвалюють рішення', - заявив Литвин.

Заступник голови комітету ВР з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий (ПР), в свою чергу заявив, що НБУ має передбачити інші методи боротьби з ажіотажним попитом на іноземну валюту.

Зазначимо, що за словами голови комітету НБУ з протидії недобросовісним валютним операціям Юрія Горшкова, введення 15% податку на продаж валюти жодним чином не позначиться на валютних курсах. 'На курсі валюти ухвалення закону про 15-% податок на валютні операції не відіб'ється ... Дорожче валюта не стане, якщо буде прийнятий закон про 15-% податок. Збір до Пенсійного фонду запроваджується винятково при обміні валюти на гривню. Його будуть оплачувати ті люди, які захочуть поміняти валюту на гривню', - заявив Горшков.

Читайте також: Обсяг здачі валюти населенням збільшився на 50%

Він зазначив, що 'для простих громадян цей закон передбачає ряд механізмів, які дозволять уникнути сплати 15-% податку при валютній операції. Це валютний депозит, який пролежавши в банку 30 днів, при валютній операції не передбачатиме стягнення 15-відсоткового податку, це казначейські зобов'язання Мінфіну ... Валютні перекази з-за кордону до 150 тис. грн також не будуть обкладатися податком'.

Горшков підкреслив, що проект закону про 15-% податок на обмін валюти абсолютно не вдарить по простих громадянах: 'Даний проект закону вдарить в першу чергу по спекулянтам'.

Тим не менш, за даними НБУ всього за тиждень після реєстрації законопроекту про податок на продаж валюти в Раді, обсяг здачі валюти населенням збільшився на 50%.

І Нацбанк і уряд закликають населення не панікувати. Прем'єр-міністр України Микола Азаров взагалі порадив українцям запастися валеріаною. На запитання користувача Facebook Ігоря Скічко чи буде 'стрибок' долара до Нового Року, Микола Азаров відповів: 'Ігоре, коли ж нарешті Ви припините хвилюватися? Так можна і інфаркт заробити. Весь час одні і ті ж питання. Може бути краще валер'яночки випити?'.

Експерти: 15-процентний збір при продажу валюти фізособами допоможе скоротити обсяги тіньової економіки

Повертаючись до законопроекту про введення податку на продаж валюти, то ним пропонується додати до переліку платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування фізичних осіб, які здійснюють операції з продажу іноземної валюти за готівкову гривню. Збір буде розраховуватися за офіційним курсом гривні до іноземних валют на день здійснення операції.

Мета законопроекту - збільшити надходження до Пенсійного фонду України, знизити доларизацію економіки і створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України. Очікується, що надходження до ПФУ від нового податку будуть становити 5-8 млрд грн на рік.

Аналітичні матеріали по темі