02.12.2012 FINANCE.UA Авансовий податок на прибуток - єдиний шанс втримати держбюджет, - експерт

Якби не переплати з податку на прибуток, ситуація з виконанням держбюджету була б дуже неприємною. Теоретично ж повернути податкові переплати бізнесу можливо тільки за умови істотного скорочення соціальних витрат. Таку думку висловив виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук, коментуючи заяву прем’єра Миколи Азарова про доручення Мінфіну і Державній податковій службі (ДПСУ) розібратися з відповідною проблемою і «максимально скоротити таке навантаження на бізнес».

«Переплати з податку на прибуток в Україні існують багато років. Це відомо всім. Чому керівництво уряду зараз про це заговорило? Можливо, це такий піар-хід, підготовка громадської думки, що бюджетна ситуація загострюється. Але і не виключено, що це питання піднімається у світлі призначення нового складу Кабміну», – зазначив Боярчук.

Аналізуючи можливий випуск нових ПДВ-облігацій, експерт зазначив, що, очевидно, це питання влада почала ставити, в тому числі, і тому, що стан держбюджету не дозволяє повертати ПДВ навіть у великих обсягах. Виконавчий директор CASE Україна не відкидає можливості, що ці цінні папери можуть зацікавити деякі банки. Однак не факт, що підприємства захочуть продавати їх банкам. «Враховуючи поточну високу вартість гривневих ресурсів, банки, швидше за все, будуть готові придбати ПДВ-облігації з дисконтом не менше 50%. Це при тому, що в нормальних умовах цей дисконт становив до 30%. Чи погодяться підприємства на такі пропозиції – ще питання», – резюмував Боярчук.

Аналітичні матеріали по темі