05.12.2012 kmu.gov.ua Микола Азаров: Бюджет-2013 економний, але підтверджений реальним ресурсом економіки

Державний бюджет на 2013 рік – максимально економний, але абсолютно підтверджений реальним ресурсом економіки. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час засідання Кабінету Міністрів України 5 грудня 2012 року.

«У цьому бюджеті ви не знайдете побажань: чого б нам хотілося, зокрема і в цілому, якби все було краще, ніж є. Натомість, у цьому бюджеті ми знаходимо відповіді: як забезпечити стабільність економіки, стабільність доходів людей, стабільність соціального захисту в жорстких умовах падіння зовнішніх ринків. Цей бюджет дозволить нам жити не під диктовку кризи, а за власним порядком денним», - підкреслив Глава Уряду, додавши, що концепцією Бюджету-2013 є максимальне використання можливостей внутрішнього ринку, збільшення споживання вітчизняних товарів і послуг.

Микола Азаров повідомив, що Бюджет-2013 враховує такі системні стимули розвитку нашої економіки і соціальної сфери як зниження з 21% до 19% податку на прибуток, що сприятиме детінізації економіки; надання державою податкової соціальної пільги вразливим категоріям громадян (вони не сплатять податок на доходи фізичних осіб у сумі 5  млрд. гривень, ці кошти залишаться на споживання самих громадян); повернення державою податку на доходи фізичних осіб в сумі 180 млн. гривень, тим громадянам, які несуть витрати на навчання, а також сплачують іпотечні кредити тощо.

Крім того, як наголосив Прем’єр-міністр, увесь додатковий ресурс бюджету порівняно з показниками 2012 року в першу чергу буде спрямований на підвищення доходів людей. Зокрема, на підвищення середньої пенсії на 104 гривні на місяць; на підвищення середньої зарплати на 260 гривень на місяць; на 2000-7400 гривень збільшення допомоги на першу-третю дитину; на істотне підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, окладів працівникам бюджетних установ тощо.

«Ми запланували необхідний ресурс на виконання всіх соціальних ініціатив Президента України», - підкреслив Микола Азаров.

Аналітичні матеріали по темі