10.12.2012 kmu.gov.ua Прогноз надходжень з податку на доходи фізичних осіб на 2013 рік враховує ріст соцстандартів та надання пільг громадянам

У зв’язку з тим, що деякі ЗМІ почали поширювати інформацію про збільшення податкового навантаження на фізичних осіб у Держбюджеті-2013, Управління комунікацій (Прес-служба) Міністерства фінансів повідомляє наступне.

28 листопада 2012 року Урядом були переглянуті основні показники економічного і соціального розвитку на 2013 рік в бік зменшення. Зокрема, прогнозний показник номінального ВВП на 2013 рік було зменшено з 1 687,8 млрд. грн. до 1 576 млрд. гривень.

Відповідне зменшення макропоказників відображається на дохідній частині бюджету. Показники бюджету 2013 року в частині доходів є реалістичними.

Оскільки в бюджеті на 2013 рік передбачено подальше зростання мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, прогнозні надходження податку на доходи фізичних осіб порівняно з поточним роком також зростуть.

При цьому в прогнозі податку на доходи фізичних осіб враховано надання державою податкової соціальної пільги вразливим категоріям громадян. В результаті у громадян залишиться додатково в розпорядженні 5,2 млрд. грн.

Окрім того, громадянам, які несуть витрати на навчання, а також сплачують іпотечні кредити, враховано повернення податку на доходи фізичних осіб в сумі 0,2 млрд. гривень.

Необхідно відзначити, що розрахунок податку на прибуток підприємств здійснено на підставі норм Податкового кодексу України з урахуванням подальшого зниження податкового навантаження на бізнес, зокрема ставки податку з 21% до 19%.

Отже, у прогнозі надходжень з податку на доходи фізичних осіб на 2013 рік враховано ріст соціальних стандартів та надання пільг громадянам.

 

Аналітичні матеріали по темі