12.12.2012 FINANCE.UA Чим загрожує ущільнення взаємодії між Податковою і митницею?

Для публічного обговорення на офіційному сайті Мінфіну викладений проект наказу “Про затвердження порядку взаємодії органів державної податкової служби та митних органів при здійсненні контролю за імпортом товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності”.

“Цей документ дуже схожий на вже чинний порядок співпраці Податкової і митниці при експорті, затверджений ДМС і ДПС в 2004 році, з тією лише різницею, що він стосується імпортних операцій”, – робить висновок у авторській статті для “Інвестгазети” Оксана Кобзар, партнер юрфірми FELIX.

“Заявлена мета проекту – впровадження оперативного обміну інформацією та вживання заходів проти використання імпортних операцій в схемах ухилення від оподаткування…”, – констатує юрист. Однак, на її думку, участь податківців у митному огляді може спричинити затягування митних процедур. При цьому неясно, яку користь державі принесе присутність співробітника податкової служби при митному огляді, а однаково – і участь податківців в інших формах контролю, включаючи заходи постаудиту.

Серед іншого, Оксана Кобзар звертає увагу, що в разі реалізації проекту в митні органи будуть передавати з Податкової акти перевірок платників та інші документи. До всього іншого митниця зможе отримувати відомості з Системи автоматизованого співставлення податкових зобов’язань з ПДВ у розрізі контрагентів. “Ця інформація може стати підставою для проведення митницею позапланових перевірок”, – резюмує юрист.

Аналітичні матеріали по темі