12.12.2012 FINANCE.UA Кого кине київський бюджет

Інформацію про проект бюджету Києва на 2013 рік планується заслухати на засіданні міськради 20 грудня і схвалити 26 грудня. Про це «Коментарям» розповіла депутат Київради Тетяна Меліхова.

При цьому головна проблема для столиці – вилучення половини надходжень від податку на доходи – в 2013-му це критична для Києва сума 8,2 млрд. грн. Вилучення з міського бюджету на користь державного були і в попередні роки. Але їх завжди перекривали різного роду дотаціями на розвиток. У цьому ж році столиці не передбачили навіть традиційної субвенції на виконання функцій столиці.

Як розповів «Коментарям» заступник голови Київської міськдержадміністрації Руслан Крамаренко, найсильніше новий бюджет столиці вдарить по бюджетниках.

«За делегованими повноваженнями виплат зарплат бюджетникам нам спустили цифру, рівну голому окладу – без премій і надбавок. Нам не виділили ні копійки на пілотний проект щодо реформи медицини – в 2012 році на ці цілі дали 300 млн. грн., ми набрали під нього людей, а в січні грошей на них немає. На капвкладення нам запланували 750 млн. грн., тоді як будівництво однієї станції метро обходиться в 1 млрд. грн., а всього об’єктів незавершеного будівництва в місті на 11 млрд. грн.», – сказав Крамаренко.

Фактично, це означає, що в наступному році нянечки дитячих садків, вчителі у школах, лікарі в поліклініках залишаться буквально на хлібі і воді. Адже на сьогоднішній день склалася практика, що всі доплати бюджетникам дорівнюють їх зарплаті – разом виходить 2-3 тис. грн., на які прожити у столиці вельми проблематично. Як прожити з тисячею – ні Попов, ні Азаров відповісти не можуть. Більше того, з вищенаведеної цитати Крамаренка виходить, що з січня можна закривати всі відкриті за поточний рік амбулаторії сімейної медицини, замруть житлові програми, фінансовані за гроші міської скарбниці. До слова, під великим питанням і фінансування продовження реконструкції Поштової площі. Адже замовником по ній виступає не Укравтодор з кредитними коштами, а столичне Комунальне підприємство «Дирекція будівництва дорожньо-транспортних споруд Києва».

До речі, проблеми майбутнього бюджету голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов обговорював у понеділок на зустрічі з новообраними по столичних мажоритарних округах народними депутатами.

Як повідомили «Коментарям» народні депутати Сергій Терьохін і Олександр Бригінець, що брали участь у тій зустрічі, на ній голова Київської адміністрації підкреслив, що не буде нічого урізати, а там будь, що буде. Іншими словами, залишається чекати – коли ж закінчаться гроші.

Зі слів же Крамаренка, в першу чергу, мова йтиме про примусовий перегляд ставок оренди землі для тих, хто її спеціально не оформлює. Частково дефіцит бюджету спробують перекрити і проведенням земельних торгів. Частково – підвищенням ставок оренди рекламних площ. За прогнозом керівника Асоціації зовнішньої реклами України Артема Біденка, підвищення ставок попередньо заплановано на лютий-березень. Якщо підвищення складе 50% і більше – в місті почнуть зрізати рекламні площини. Але навіть якщо підвищення буде менше – то столицю заполонять порожні білборди.

Як повідомляли «Коментарі», схвалений Держбюджет на 2013 рік значно урізує субвенції по багатьох регіонах за винятком частини центральних і південно-східних областей.

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов уже назвав держбюджет «посяганням на права киян, і в першу чергу тих, хто працює в бюджетному секторі».

Андрій Сантарович

Аналітичні матеріали по темі