07.11.2011 FINANCE.UA Ъ: Зона враження

Кабмін зареєстрував законопроект, що скасовує невідкладне нарахування пенсій і компенсацій за судовими рішеннями. Документ був внесений до парламенту відразу після того, як віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко назвав корупційними рішення судів про виплату інвалідам-чорнобильцям місячних пенсій у розмірі близько 30 тис. грн. У громадській організації 'Союз Чорнобиль Україна' вважають, що законопроект уряду є спробою відмовитися від узятих на себе фінансових зобов'язань перед пенсіонерами.

Законопроект N9400, підготовлений Міністерством соціальної політики, передбачає внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства (КАСУ), а саме: вилучення з КАСУ чинної норми про 'негайне виконання постанов суду про присудження виплати пенсій' у повному обсязі. Натомість розмір 'негайних' виплат за судовим рішенням пропонується скоротити до 'меж суми стягнення за один місяць'.

Автори документа пропонують розглядати клопотання про нарахування, перерахунку пенсій, здійснення, надання та отримання пенсійних виплат тільки в адміністративних судах 'за загальними правилами КАСУ'. Це означає, що подібні позови не зможуть розглядатися за скороченою процедурою протягом трьох днів. Крім того, при скороченому провадженні справи розглядалися суддею без проведення засідання і виклику учасників процесу.

У Мінсоцполітики вважають, що рішення щодо соціальних виплат повинні розглядатися адміністративними судами, а не судами загальної юрисдикції. 'В Україні 667 судів загальної юрисдикції, але не всі з них володіють достатньою компетенцією в цих питаннях і тому приймають суперечливі рішення - іноді на користь позивачів, іноді на користь держави - з одним і тим же пенсійниз питань', - пояснив керівник прес-служби міністерства Михайло Кухар.

Автори законопроекту також мають намір зменшити розмір штрафів, які можуть бути накладені на посадових осіб, які не виконують постанову суду: з 100-300 мінімальних заробітних плат (98,5-295,5 тис. грн) до 100-300 мінімальних неоподатковуваних мінімумів (1,7-5,4 тис. грн).

Кухар уточнив, що запропонований законопроект безпосередньо пов'язаний з судовими рішеннями щодо виплат пенсій чорнобильцям. Нагадаємо, в середу на брифінгу в Кабміні віце-прем'єр Сергій Тігіпко назвав 'корупційними' рішення судів, які постановили виплатити чорнобильцям місячні пенсії в розмірі близько 30 тис. грн, а також понад 500 тис. грн компенсації. За його словами, всього по Україні вже було прийнято більше тисячі подібних рішень, і всі вони є 'не підйомним тягарем' для бюджету. 'Крім чорнобильців, занадто великі соціальні виплати за судовими рішеннями отримували діти війни', - додав Михайло Кухар. За даними Мінсоцполітики, в Україні зараз налічується 13,6 млн пенсіонерів, близько 25% яких - діти війни.

У громадській організації 'Союз Чорнобиль Україна' не схвалили ініціативу міністерства. 'Це ще одна спроба уряду відмовитися від взятих на себе зобов'язань і забрати гроші, присуджені рішеннями судів вдовам, інвалідам, постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС дітям та іншим категоріям пільговиків', - заявив голова організації Петро Андрєєв.

На думку народного депутата Юрія Ключковського ('Наша Україна-Народна самооборона'), прийняття парламентом законопроекту дозволить 'владі не виконувати судові рішення'. 'Це кричуще порушення всіх правових норм! Тепер пенсіонери, які недоотримали виплати від держави, не зможуть отримати їх невідомо скільки! Якщо Мінсоцполітики турбує навантаження на бюджет, яке виникає через виплати пенсій за рішеннями судів, - треба запитати, чому у держави виникли такі борги перед пільговиками і хто їм заважав десятиліттями виплачувати пенсії та соціальні надбавки, передбачені законами України', - зазначив Ключковський.

Аналітичні матеріали по темі