Розподіл коштів передбаченого в Бюджетному кодексі трансферту перехідного періоду на зменшення диспропорцій між місцевими бюджетами через нерівномірність мережі бюджетних установ (2001)

Будь-яка значна зміна в економічній політиці не лише приносить суспільству позитивні зрушення, а й тягне за собою певні втрати для окремих економічних груп. Нещодавно прийнятий Бюджетний кодекс є прикладом такої зміни в економічній стратегії, яка, приносячи соціальні вигоди країні загалом, може поставити деякі територіальні громади в гірше, ніж досі, становище.

Бюджетний кодекс передбачив потребу в здійсненні певних коригувань у формі тимчасової допомоги місцевим бюджетам, на яких позначився перехід до нової системи, запровадженої Бюджетним кодексом. У частині 6 статті 3 передбачено створення на п’ятирічний перехідний період фонду в державному бюджеті для пом’якшення втрат місцевих бюджетів. Упродовж першого року фонд становитиме п’ять відсотків від загального обсягу дотації вирівнювання з державного бюджету, що надається місцевим бюджетам. Це фінансування має скорочуватись на один відсотковий пункт кожного з наступних чотирьох років до п’ятого року, коли обсяг фонду скоротиться до одного відсотка дотації вирівнювання.

Як і стосовно багатьох інших бюджетних питань, Бюджетний кодекс встановлює, що саме має бути зроблене, проте чітко не роз’яснює, яким чином це слід зробити. Мета цієї статті полягає в тому, щоб проаналізувати альтернативні методології розподілу трансфертів з фонду перехідного періоду і запропонувати відповідні критерії вибору серед можливих альтернатив.

Автор: Вейн Серск за участю Кена Дейві

 

 

Документи по темі