Результати виконання консолідованого бюджету України за січень - березень 2011 р. (2011)

Основні акценти

- Після двох місяців вражаючих фіскальних результатів та нетрадиційного для цих місяців профіциту на початку року, у березні збір консолідованих доходів різко сповільнився, повернувши бюджет у дефіцит (610 млн за результатами кварталу).

- Завдяки стрибкам у зборах ПДВ та Податку на прибуток підприємств у лютому, квартальні показники доходів залишаються вищими ніж попереднього року (17% зростання з урахуванням інфляції, в порівнянні з 1 кварталом 2010) та випереджують розрахунковий прогноз доходів на квартал на 7%. Однак зростання ПДВ та Податку на прибуток підприємств (за твердженням ДПА – зібране за рахунок близька тисячі крупних підприємств) у березні значно сповільнилось.

- В той же час, темп зростання консолідованих видатків протягом кварталу прискорився (на кінець березня, їх обсяг був на 9.39% вищим за 1 квартал 2010 року, з урахуванням інфляції).

- Стрімко зростає фінансування Соціального захисту, попри те, що річний бюджет припускає відносне скорочення цих видатків в порівнянні з попереднім роком. Це зростання в січні-березні пояснюється не лише фінансуванням пенсійних програм (хоча з консолідованого бюджету на ці цілі за ці два місяці уже перераховано понад 15 млрд грн.). Інші програми соціального захисту (допомога молоді та дітям тощо) зростають навіть швидшими темпами.

- Економічна діяльність, програми захисту довкілля та житлово-комунального господарства продовжують фінансуватись найгірше (як відсоток річного плану).

 

 

Документи по темі