Стягування прибуткового податку з громадян за місцем проживання. Аналіз наслідків застосування такого варіанту податку в Україні (2002)

Зараз на порядку денному в Україні стоїть реформа прибуткового податку з громадян. Розглядається ціла низка пропозицій, і всі вони істотно різняться між собою як щодо визначення бази оподаткування, так і щодо структури ставок. Однак серед них є одна пропозиція, яка передбачає перетворення цього податку з податку, що сплачується до місцевого бюджету за місцем походження доходу (тобто за місцем роботи платника податку), на податок, що сплачуватиметься до місцевого бюджету за місцем проживання платника. Йдеться про пропозицію народного депутата С. Терьохіна (2002), згідно з якою платники податків мають сплачувати прибутковий податок з громадян не за місцем роботи, а за місцем проживання. Необхідність цього переходу аргументується тим, що споживання більшості місцевих суспільних послуг платниками податку відбувається там, де вони мешкають, а не там, де працюють.

Можливість переходу до податку за місцем проживання і відповідно зарахування надходжень від нього до місцевого бюджету адміністративно-територіальної одиниці, в якій мешкає платник, порушує низку важливих питань, вивченню яких і присвячена ця стаття.

Автор: Вейн Серкс

 

 

Документи по темі